Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ...

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μία ηλεκτρονική συσκευή και προσπαθεί να προσομοιώσει το παραδοσιακό τσιγάρο νικοτίνης. Ο χρήστης του ηλεκτρονικού τσιγάρου αισθάνεται ότι καπνίζει αληθινό τσιγάρο αλλά αντί να εισπνέει καπνό, εισπνέει ατμοποιημένο υγρό, δηλαδή ατμό.
Τα βασικά μέρη ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι η μπαταρία, τα αναλώσιμα φίλτρα και ο ατμοποιητής. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να μοιάζει εξωτερικά με το κανονικό τσιγάρο ή μπορεί να έχει μεγαλύτερο σχήμα, αναλόγως τον τύπο. Μπορούμε να βρούμε στην αγορά διάφορα μεγέθη, σχήματα και διαφορετικούς τύπους ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ωστόσο η φιλοσοφία της λειτουργίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι ίδια όμως σαφώς υπάρχουν διαφορές στην ποιότητα κατασκευής άρα στην ποιότητα του ατμίσματος και στην αντοχή τους στον χρόνο και τη χρήση.
Στην Ευρώπη κυκλοφορούν διάφορες μάρκες ηλεκτρονικών τσιγάρων. Τα δημοφιλέστερα όλων θεωρούνται τα ηλεκτρονικα τσιγαρα ovale.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο αν και πωλείται στα φαρμακεία, δεν θεωρείται επιστημονική μέθοδο διακοπής του καπνίσματος, όμως μπορεί να λειτουργήσει σαν εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος, αρχικά να μειωθεί χρήση η του και τελικά να φέρει τη διακοπή του.

Πλεονεκτήματα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο:
Υπάρχουν πολλά ακόμα πλεονεκτήματα που μπορούμε να αποδώσουμε στο ηλεκτρονικό τσιγάρο σε σχέση με το συμβατικό:
Δεν παράγει την άσχημη μυρωδιά του καπνού. Δεν αφήνει υπολείμματα όπως στάχτες, καπνό και κίτρινα χέρια. Δεν ενοχλεί τους ανθρώπους που βρίσκεται στο περιβάλλον του χρήστη. Δεν υπάρχει απαγόρευση στη χρήση του στους δημόσιους χώρους. Εκτός της μείωση του κανονικού τσιγάρου με λίγη προσπάθεια μπορεί να απεξαρτηθεί ο χρήσης από την χρήση του.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πλέον ευρύτερα γνωστό και αρκετοί καπνιστές έχουν το έχουν δοκιμάσει. Ομολογουμένως αρκετοί καπνιστές που είχαν δοκιμάσει κάποιες ηλεκτρονικές συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου παλαιότερα, δηλαδή τον πρώτο καιρό που είχαν κυκλοφορήσει, δεν έμειναν ικανοποιημένοι και αυτό γιατί τα πρώτα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν ήταν ποιοτικές συσκευές και είχαν πολλά ελαττώματα λόγω κατασκευής. Από τότε οι συσκευές των ηλεκτρονικών τσιγάρων βελτιώθηκαν ποιοτικά με αποτέλεσμα η χρίση τους να είναι πλέον πολύ ποιοτικότερη και χωρίς τα πολλά προβλήματα όπως οι παλιές συσκευές.

Έρευνες και μελέτες για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα:
Έχουν γίνει και γίνονται έρευνες και μελέτες για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από ειδικά ερευνητικά κέντρα. Από τις πρώτες σοβαρές έρευνες τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου έγινε από τον Δρ. Jacques Granger (Πνευμονολογικό Νοσηλευτικό Κέντρο) και την Δρ. Brigitte Cornette (Κέντρο Ερευνών για την Υγεία). Η έρευνα σκοπό να εξετάσει την αποδοχή και την ανοχή των καπνιστών προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ρόλο στην επιλογή των καπνιστών έπαιξε η επίγνωση τους ότι πρέπει να ελαττώσουν το τσιγάρο για να μειώσουν τον κίνδυνο για την υγεία τους, το αν έχουν προσπαθήσει Η ομάδα που επιλέχθηκε ήταν 100 καπνιστές, που δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα, στους οποίους δόθηκαν δωρεάν συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου και υγρά άτμισης για τρεις μήνες, με την οδηγία να ατμίζουν αντί να καπνίζουν και με στόχο να αντικαταστήσουν το κανονικό τσιγάρο με το ηλεκτρονικό.

Στην αρχή της έρευνας έγιναν μετρήσεις βάρους, παλμών, σπιρομέτρηση και μέτρηση του εκπνεόμενου μονοξειδίου του άνθρακα. Συμπεράσματα: Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του καπνίσματος στο 72% των καπνιστών. Από τους 74 συμμετέχοντες σε όλη την διάρκεια της μελέτης, οι 53 μείωσαν την κατανάλωση καπνού (έως και 95%) και οι 8 έκοψαν τελείως το τσιγάρο. Οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι μείωσαν το κάπνισμα, αλλά σε μικρότερο ποσοστό.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έγινε ιδιαίτερα αποδεκτό από τους συμμετέχοντες και από τον κύκλο τους. Το 33% περίπου από αυτούς που χρησιμοποίησαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο παρατήρησαν άμεσα θετικά αποτελέσματα και στην υγεία τους. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να λαμβάνετε στη wikipedia και σε blog για το ηλεκτρονικο τσιγαρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου